25 Temmuz 2015 Cumartesi

d3.js ile veri görselleştirme video tutorial serisi



Selamlar,

10 yılı aşkın süredir grafik tasarım, web geliştirme, kullanıcı arayüzü tasarımı ve geliştirmesi gibi konularla ilgileniyorum ve çağımızda teknolojinin sürekli gelişmesiyle birlikte bu saydığım "uğraşların" bir birleşimi olarak bundan sonra "veri görselleştirme" ya da orjinal adıyla "data visualization" alanında uzmanlık kazanmak adına d3.js ile ilgili dersler alıyorum.

Bu işlerin içindeyseniz eğer son bir kaçyıldır siz de "BIG DATA" kelimesini en az bir kaçkere duymuş ve teleffuz etmişsinizdir diye düşünüyorum.



Data/Veri'nin önemi gün geçtikçe artmakta ve bu data'nın görselleştirilmesi bir ihtiyaç haline gelmektedir.

Örnek verecek olursak :

[Information][04.12.2014 12:45] , 10.2.4.78, Connection Refused......
gibi textler içeren log satırlarından milyonlarca satır olduğunu hayal edin ve bu data'nın içerisinden networkünüzde en çok işlem yapan ip adresini ayıklama ihtiyacı olduğunu hayal edin.

Herşeyden önce LOGSIGN gibi bir LOG MANAGEMENT yazılımına ihtiyacınız var. Eğer böyle bir yazılıma da sahip değilseniz işiniz gerçekten çok zor.

İşte veri görselleştirme tam burada devreye giriyor ve imdadınıza yetişiyor. Bu bahsettiğimiz okuması çok güç milyonlarca satır veri arasından belirlediğiniz bir kaç başlıkta "TOP 10" değerleri grafikler halinde görebilme olanağı size çok büyük zaman kazandıracaktır ve kısa zamanda değerli bilgiye ulaşmanızı sağlayacaktır.

Verimizi grafiklere dökebilmemiz için bize yardımcı birçok javascript kütüphanesi bulunmakta. Bu kütüphanelerin en yeteneklisi olan d3.js bizlere "svg" elemanları ile çizimler yapmayı, otomatik hesaplamalar ve orantılamalar yapmayı, interaktivite gibi birçok avantaj sağlamakta.

Bu bağlamda d3.js yi kendim oğrenirken nadir olan Türkçe kaynaklara bir katkıda bulunmak adına Türkçe Tutorial'lar serisine başladım.


Bu serinin ilk videosuna burdan :


ikinci videosuna da buradan ulasabilirsiniz :

gelecek ucuncu videoda bir scatter chart yapmayi planliyorum. Bakalim zaman neyi gosterecek..

Gorusmek uzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder